AÇIK - DENİZ ORKİNOS BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ VE YASAL SINIRLAMALARIN BÜYÜK ÖLÇEKLİ BİR TESİS ÖRNEĞİ ÜZERİNDEN İNCELENMESİ

Emel KOÇAK

Özet


Deniz ortamındaki kültür balıkçılığı üretim işletmeleri, denizlere kıyısı olan ülkelerde son yıllarda hızla gelişmektedir. Türkiye’de deniz kültür balıkçılığı, özellikle üretime uygun koy ve körfezlerde kısa bir zamanda yayılmaya başlamış olup üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, açık-deniz balık çiftliği tesisleri kurulmaya başlanmıştır. Tesislerde genellikle çipura, levrek yetiştiriciliği yapılmakta olup orkinos yetiştiriciliği diğerlerine nazaran yeni bir konudur. Ülkemizde açık-deniz orkinos yetiştiriciliğinde tesis sahası kapasitesinin değerlendirilmesinde yasal sınırlamalar söz konusudur. Yasal sınırlamalarda dikkate alınması gereken bazı parametreler bulunmaktadır. Bu parametrelerin başında TRİX indeksi gelmektedir. Mevcut çalışmada, ülkemizde faaliyet gösteren büyük ölçekli bir açık-deniz orkinos balık yetiştiriciliği tesisi ele alınmış olup bu tesisin işletilmesinde deniz yüzey alanının kullanımında çevresel açıdan yasal sınırlamalara uygunluğu araştırılmıştır.


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.