ANTRENMANLI VE ANTRENMANSIZ GENÇ YETİŞKİNLERDE EGZERSİZ SIRASINDA SUBSTRAT OKSİDASYON HIZI

Şükrü Serdar BALCI, Zübeyde ASLANKESER

Özet


Bu çalışma, antrenmanlı ve antrenmansız genç yetişkinlerde egzersiz sırasında meydana gelen maksimum yağ oksidasyon hızının karşılaştırılması amacıyla yapıldı. Araştırmaya antrenmanlı (yaş= 20.75±0.31 yıl, n=24) ve antrenmansız (yaş= 21.71±0.48 yıl, n=26) toplamda gönüllü 50 genç yetişkin erkek katıldı. Denekler bir gece açlık sonrası dakikada 60 pedal çevirme hızı ile 60 watt yükle kademeli olarak artan egzersiz testi uygulandı. Yük her 3,5 dakikada 35 watt artırıldı, bu sırada indirekt kalorimetre ile solunum parametrelerinin ölçümü gerçekleştirildi. Test sırasında ölçülen substrat oksidasyon hızları ve maksimum yağ oksidasyonu hızının gerçekleştiği egzersiz şiddetindeki solunum değerlerinin karşılaştırılması bağımsız gruplarda t-testi ile analiz edildi. Kademeli olarak artırılan yüklerde tükenene kadar uygulanan egzersiz testi sırasında tespit edilen maksimum yağ oksidasyon hızındaki oksijen tüketimi, solunum değişim oranı, kalp atım hızı, yağın ve karbonhidratın enerji harcamasına katkıları gruplar arasında önemli düzeyde farklıydı (p<0.05). Genç yetişkinlerde antrenmanlı grubun maksimum yağ oksidasyon hızı antrenmansız gruptan önemli düzeyde yüksekti (p<0.05), buna karşın karbonhidrat oksidasyon hızı ve maksimal yağ oksidsyon hızındaki oksijen tüketiminin maksimum oksijen tüketimine oranı gruplarda benzerdi (p>0.05). Araştırma sonuçları maksimum oksijen tüketimi yüksek bireylerin daha yüksek yağ oksidasyon hızına sahip olduğunu göstermektedir. Maksimal yağ oksidasyon hızındaki egzersiz şiddetinde enerji üretimine yağ ve karbonhidrat katkı oranlarının antrenman durumundan etkilendiği söylenebilir.
Anahtar Kelimler: Substrat oksidasyon hızı, egzersiz, antrenman durumu

Tam Metin:

PDF PDF (English)

Referanslar


Achten J., Gleeson M., Jeukendrup A. E., “Determination of the Exercise Intensity that Elicits Maximal Fat Oxidation” Med Sci Sports Exerc. 34. pp.92-97, 2002.

Achten J., Jeukendrup A.E., “Maximal Fat Oxidation During Exercise in Trained Men” Int J Sports Med. 24. pp. 603-608, 2003.

Achten J, Jeukendrup A.E., “Optimizing Fat Oxidation Through Exercise and Diet” Nutrition. 20. pp. 716-727, 2004.

Achten J, Venables M.C, Jeukendrup A.E., “Fat Oxidation Rates Are Higher During Running Compared with Cycling Over A Wide Range of Intensities” Metabolism. 52. pp. 747-752, 2003.

Balcı S.S., “Comparison of Substrate Oxidation during Walking and Running in Normal-Weight and Overweight/Obese Men” Obes Facts. 5. pp. 327-338, 2012.

Barwell N.D., Malkova D., Leggate M., Gill J.M., “Individual Responsiveness to Exercise-Induced Fat Loss Is Associated with Change in Resting Substrate Utilization” Metabolism. 58. pp.1320-1328, 2009.

Bergman B.C., Brooks G.A., “Respiratory Gas-Exchange Ratios During Graded Exercise in Fed and Fasted Trained and Untrained Men” J Appl Physiol. 86. pp. 479-487, 1999.

Brooks G.A., Mercier J., “Balance of Carbohydrate and Lipid Utilization during Exercise: The "Crossover" Concept” J Appl Physiol. 76. pp. 2253-2261, 1994.

Coggan A.R., Raguso C.A., Gastaldelli A., Sidossis L.S., Yeckel C.W., “Fat Metabolism during High-Intensity Exercise in Endurance-Trained and Untrained Men” Metabolism. 49. pp.122-128, 2000.

Croci I., Borrani F., Byrne N.M., Wood R.E., Hickman I.J., Cheneviere X., Malatesta D., “Reproducibility of Fatmax and Fat Oxidation Rates during Exercise in Recreationally Trained Males” PLoS ONE; 9. pp. e97930, 2014. doi:10.1371/journal.pone.0097930

Dumortier M., Thöni G., Brun J.F., Mercier J., “Substrate Oxidation during Exercise: Impact of Time Interval from the Last Meal in Obese Women” Int J Obes (Lond). 29. pp. 966-974, 2005.

Durnin J.V., Womersley J., “Body Fat Assessed from Total Body Density and Its Estimation from Skinfold Thickness: Measurements on 481 Men and Women Aged From 16 to 72 Years” Br J Nutr. 32. pp. 77-97, 1974.

Frayn K.N., “Calculation of Substrate Oxidation Rates in Vivo from Gaseous Exchange” J Appl Physiol. 55. pp. 628-634, 1983.

González-Haro C., Galilea P.A., González-de-Suso J.M., Drobnic F., Escanero J.F., “Maximal Lipidic Power in High Competitive Level Triathletes and Cyclists” Br J Sports Med. 41. pp. 23-28, 2007.

Hetleid K.J., Plews D.J., Herold E., Laursen P.B., Seiler S., “Rethinking the Role of Fat Oxidation: Substrate Utilisation During High-Intensity Interval Training in Well-Trained and Recreationally Trained Runners” BMJ Open Sport Exerc Med. pp.e000047, 2015. doi:10.1136/bmjsem-2015-000047

İpekoğlu G., Balcı Ş.S., “Comparison between Continuous and Intermittent Submaximal Exercise at the Intensity of Maximal Fat Oxidation” Journal of Human Sciences.13. pp. 4604-4612, 2016.

Jeukendrup A.E., “Modulation of Carbohydrate and Fat Utilization by Diet, Exercise and Environment” Biochem Soc Trans. 31. pp.1270-1273, 2003.

Klein S., Weber J., Coyle E.F., “Effect of Endurance Training on Glycerol Kinetics during Strenuous Exercise in Humans” Metabolism. 45. pp. 357-361, 1996.

Kostyak J.C., Kris-Etherton P., Bagshaw D., DeLany J.P., Farrell P.A., “Relative Fat Oxidation Is Higher in Children than Adults” Nutr J. 6, 2007. doi: 10.1186/1475-2891-6-19

Lima-Silva A.E., Bertuzzi R.C., Pires F.O., Gagliardi J.F., Barros R.V., Hammond J., Kiss M.A., “Relationship between Training Status and Maximal Fat Oxidation Rate” J Sports Sci Med. 9. pp. 31-35, 2010.

Meyer T., Folz C., Rosenberger F., Kindermann W., “The Reliability of Fatmax”. Scand J Med Sci Sports: 19. pp. 213–221, 2009.

Nordby P., Saltin B., Helge J.W., “Whole-Body Fat Oxidation Determined by Graded Exercise and Indirect Calorimetry: A Role for Muscle Oxidative Capacity?” Scand J Med Sci Sports.16. pp. 209-214, 2006.

Peric R., Meucci M., Nikolovski Z., “Fat Utilization During High-Intensity Exercise: When Does It End? Sports Med Open. 35, 2016. Doi: 10.1186/S40798-016-0060-1

Pillard F., Moro C., Harant I., Garrigue E., Lafontan M., Berlan M., Crampes F., de Glisezinski I., Rivière D., “Lipid Oxidation According to Intensity and Exercise Duration in Overweight Men and Women. Obesity (Silver Spring).15. pp. 2256-2262, 2007.

Randell R.K., Rollo I., Roberts T.J., Dalrymple K.J., Jeukendrup A.E., Carter J.M., “Maximal Fat Oxidation Rates in an Athletic Population” Med Sci Sports Exerc. 49. pp. 133-140, 2017.

Romijn J.A., Coyle E.F., Sidossis L.S., Gastaldelli A., Horowitz J.F., Endert E., Wolfe R.R., “Regulation of Endogenous Fat and Carbohydrate Metabolism in Relation to Exercise Intensity and Duration” Am J Physiol. 265. pp. E380-391, 1993.

Schwindling S., Scharhag-Rosenberger F., Kindermann W., Meyer T., “Limited Benefit of Fatmax-Test to Derive Training Prescriptions” Int J Sports Med. 35. pp. 280-285, 2014.

Stisen A.B., Stougaard O., Langfort J., Helge J.W., Sahlin K., Madsen K., “Maximal Fat Oxidation Rates in Endurance Trained and Untrained Women” Eur J Appl Physiol. 98. pp. 497-506, 2006.

Venables M.C., Achten J., Jeukendrup A.E., “Determinants of Fat Oxidation during Exercise in Healthy Men and Women: A Cross-Sectional Study” J Appl Physiol. 98. pp. 160-167, 2005.

Venables M.C., Jeukendrup A.E., “Endurance Training and Obesity: Effect on Substrate Metabolism and Insulin Sensitivity” Med Sci Sports Exerc. 40. pp. 495-502, 2008.